top of page
  • Снимка на автораПДС

Тристранният съвет заседава по предложението на ПДС за защита на бащинството


Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди в четвъртък идеята бащите на малки деца да бъдат защитени от уволнение. По инициатива на ПДС в Народното събрание беше внесено предложение за промяна на Кодекса на труда, което създава гаранции срещу уволнение на бащите на деца до тригодишна възраст и съпрузите на бременни жени. Социалдемократите от началото на годината проведоха множество дискусии по темата в цялата страна. Целта на предложението на социалдемократите е да се подпомогнат българските семейства при отглеждането на деца и да се стимулират усилията за справяне с демографската криза.


На Тристранния съвет, в който участваха представители на синдикатите, работодателите, вносителите на законопроекта, вицепремиерът Томислав Дончев и социалният министър Зорница Русинова, засега не се стигна до съгласие по идеята. Въпреки това, ПДС отчита че има напредък по започналата дискусия, като единствено част от работодателите се противопоставят категорично на промените.


Дончев уточни, че има принципна подкрепа от синдикатите и резервирана позиция на работодателските организации. Основният аргумент на работодателите е, че приемането на мярката ще създаде административни тежести за фирмите. По време на форума беше направен извод, че е необходима и финансова обосновка на предложението.


В заседанието участва и председателят на ПДС Елена Нонева, заедно с вносителят на законопроекта Георги Гьоков.


Разговорите ще продължат в близките месеци.

22 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page