top of page
  • Снимка на автораПДС

Спрете проекта за сондаж и бъдеща отровна мина за златодобив край София

Актуализирано: 23.04



Позиция на Политическо Движение Социалдемократи


От Политическо Движение Социалдемократи категорично се противопоставяме на планираните сондажи за добив на злато в землището на с. Златуша в непосредствена близост до столицата. Смятаме, че откриването на мина за добив на златна руда на 17 км по въздух от София ще доведе до необратими последствия за въздуха, водата, почвата, растителния и животинския свят в целия район.


Подкрепяме започналите справедливи протести, организирани от Община Божурище и инициативата за провеждане на граждански референдум там и в съседните общини, пряко засегнати от проекта. Ние също ще се включим в тях.


Проектът предвижда проучване и сондажи върху площ от цели 194.3 кв. км., което обхваща голяма част от западното софийско поле. Пряко засегнатите общини ще бъдат Божурище, Столична община – район Банкя, Сливница, Драгоман, Костинброд, Перник, Брезник и всички западни квартали на столичния град. Последствията за водите и въздуха могат да бъдат върху цяла София и Софийска област. Освен това, ако стартира такъв добив ще бъдат унищожени огромни площи от плодородни земи и ще бъде нарушено биоразнообразието в региона. Чистият въздух, с който този район е познат ще остане само спомен. Постоянните западни ветрове, характерни за региона ще носят отрови и наситени прахови частици в и без това задушаващата се от мръсен въздух София.


Минният добив е много замърсяващ процес. Използват се силни отрови при извличането на металите. Мащабите на прахово замърсяване със силикатни фини прахови частици може да са катастрофални.


Всичко започва през 2014 г. с обявяване на покана за компания, която да прави търсене и проучване в „площ“ Златуша от Министерството на енергетиката при служебното правителство на Георги Близнашки, назначено от президента Росен Плевнелив, непосредствено след оставката на редовното правителство на Пламен Орешарски. Имаме основания да смятаме, че решението е взето от лица в тогаващното управление, свързани с лобистки интереси в областта на енергетиката. Още повече, че такова важно решение не е прието от редовен кабинет, а от временно служебно правителство. През 2018 г. енергийното министерство дава зелена светлина за пробите, а Министерството на околната среда и водите одобрява процеса, без да иска ОВОС - Оценка на въздействие върху околната среда. Има и смущаваща информация за нанесените през 2024 г. щети върху околната среда, като след разрешение на Изпълнителната агенция по горите, досега са изсечени 918 кубика гора, а това е първи етап на сечта, предстоят още шест. Тези действия на управляващите институции будят съмнения, че са умишлени, защото след сечта ОВОС става безпредметен.


Здравето на хората и чистата природа са по-важни от златото, печалбите от добива на което, както всички сме наясно се изнасят от България, а за страната ни остава само малка концесионна такса, каквото показва опитът ни от другите експлоатирани златни находища у нас.


Призоваваме за своевременна намеса на правителството за спиране на предстоящите сондажи и отмяна на решението за тези проучвания в региона. Отправяме апел и към Столична община, да вземе категорична позиция, с която се противопоставя на проекта, както и да подкрепи колегите си от засегнатите общини.


50 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Избиването на мирни цивилни хора е престъпление срещу човечеството

Позиция на Политическо Движение Социалдемократи След атентата в концертната зала „Крокус сити“ край Москва, жертвите и ранените са стотици невинни граждани. Подобни зверства трябва да бъдат осъдени на

bottom of page