top of page
  • Снимка на автораПДС

Работниците на минимална заплата да се освободят от данъци и осигуровки

Актуализирано: 23.04



Позиция на Политическо Движение Социалдемократи


България е на последно място по доходи в Европейския съюз. Дълбоката демографска криза, в която се намира страната се дължи предимно на ниските възнаграждения. Много хора попадат в категорията „работещи бедни“. Особено голям проблем по отношение на бедността са най-ниските доходи. Нашите съграждани, които работят на минималната работна заплата или получават заплата близка до минималната живеят в социална нищета.


Въпреки, че от началото на тази година минималният трудов доход за пълен работен ден беше увеличен на 933 лв., това е крайно недостатъчно за нормален живот. Това, обаче не е размерът на нетния доход, който тези хора получават, защото той се облага с данък върху минималната работна заплата в размер на 80,44 лв. и осигуровки за 128,58 лв. Така облозите достигат до 209,02 лв. Това, което получава в крайна сметка работника е 723,98 лв. За нас това е доход, който обрича тези хора на крайна нищета.


В тази връзка от Политическо Движение Социалдемократи предлагаме отпадане на данък общ доход върху минималната работна заплата, а осигуровките на тези работници да се поемат от държавата. След като управляващите не могат да приемат по-висок размер на минималната работна заплата, който да гарантира по-нормално съществуване, то тогава призоваваме тези хора да бъдат освободени напълно от данъчната тежест, която в момента им се налага.


16 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Избиването на мирни цивилни хора е престъпление срещу човечеството

Позиция на Политическо Движение Социалдемократи След атентата в концертната зала „Крокус сити“ край Москва, жертвите и ранените са стотици невинни граждани. Подобни зверства трябва да бъдат осъдени на

bottom of page