top of page
  • Снимка на автораПДС

Преосмисляне е ключовата дума за стабилността на новия парламент




Позиция на Политическо Движение Социалдемократи


Днес е първото заседание на новото 49-то Народно събрание. Изборните резултати за пореден път възпроизведоха дълбоко разделен парламент, за който ще бъде изключително трудно да излъчи стабилно правителство. За това разделение, вина носят всички партии от формиралото се през последните две години политическо статукво в България. Страната бе доведена до ситуация на пълно блокиране на властта и невъзможност за измъкване от спиралата на перманентните избори. Поради тази причина, ние от Политическо Движение Социалдемократи не намерихме основание да участваме в изборите на 2 април. Смятаме, че българския политически и обществен процес трябва да изживее напълно своя катарзис.


Работата на 49-то Народно събрание ще покаже дали сме в кулминацията на политическата криза или ще бъдат направени първите стъпки за излизане от нея. Въпросът за съставяне на правителство е технически и въпрос на сметки. Така погледнато, той няма да реши политическата криза у нас. Големият въпрос, който може да успокои духовете в страната и да върне възможността за диалог в българската политика е този за преосмислянето на приоритетите и усмиряването на страстите.


Наложително е да бъде осъзнато, че мнозинството от българите ги обединяват три основни теми – подобрение на социалното им положение, ликвидирането на корупцията и опазването на мира на територията на страната. Всички активни действия или пасивно поведение от партиите, които влошават социалното положение на хората, подхранват корупцията или застрашават мира, ще се сблъскат с твърд отговор на значителна част от обществото.


И докато за политическият ни елит, приоритетни са други теми, най-болезнена за хората е бедността, проблем, който партиите загърбиха.


Разделението в България върви по две основни линии – корупцията и войната в Украйна. Когато казваме, че е необходимо преосмисляне в новия парламент, за да се върви към диалог в България и да се успокоят страстите в обществото, това означава две неща. Първо, партиите да скъсат с корупционното си минало и лицата в техните редици, подозирани в корупция, да се оттеглят от политиката. Всички трябва да дадат знак, че голямата корупция в България е затворена страница. Второ, партиите които смятат, че България трябва активно да подпомага военни действия на чужда територия, е необходимо веднага да спрат, не само с публичните си изяви в подкрепа на това, но и въобще да не работят в тази посока. В условията на крайно сложна геополитическа обстановка, войнствените гласове трябва да се усмирят. България има нужда от мнозинство, което подкрепя суверенна национална външна политика, в основата на която стои опазването на мира. Напълно сме убедени, че в обществото, такова мнозинство има. Остава то да стане факт и в българския парламент.


Това са двете условия, чрез които може да се преодолее политическата криза у нас, да се върне диалога в парламента, да се сложи край на изборната спирала и да се гарантира стабилна власт на едно редовно правителство. Ние в Политическо Движение Социалдемократи, познавайки добре нравите в българската политика, не сме оптимистично настроени, но дано този парламент ни опровергае. Изборът, при всички положения, е между път към стабилност и път към национална катастрофа.


Пожелаваме успех на новия парламент!


31 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page