top of page
  • Снимка на автораПДС

Подкрепяме отпадането на давността за престъпления при приватизация


Позиция на ПДС //


По време на прехода в България бяха приватизирани активи на държавни дружества за милиарди левове. Една голяма част от този процес се извърши по престъпен начин и някои български предприятия бяха буквално заграбени. Част от тях бяха доведени до умишлен фалит с цел изкупуване на собствеността на безценица. В приватизационните сделки са замесени не малка част от управляващите политици досега. Съпътстващата корупция при приватитизационните сделки е огромна. На този фон в България няма сериозно разследване на криминалните престъпления по време на приватизационния процес. Няма осъдени замесени лица в тази престъпна дейност.



Българското общество никога няма да получи справедлевост, ако тези сделки не бъдат разследвани, а провинилите се не бъдат подведени под съдебна отговорност. Давността за подобни престъпления прави невъзможно съдебното преследване срещу злоупотребите при приватизация у нас. Без нейното отпадане никага няма да бъде потърсена такава отговорност, а грабителите ще бъдат оставени да се измъкнат със спечелените милиони.



Богатството създадено с труда на милиони хора се превърна в богатство на една шепа лица от така наречения политически и бизнес елит. Ето защо, ПДС се обявява в подкрепа на отпадане на давността за престъпленията при приватизация, независимо кой е вносителя на подобни промени в Конституцията. За нас това е правилно и справедливо искане. Ние не сме против частната собственост, напротив подкрепяме пазарната икономика и частната стопанска инициатива, но смятаме че тя трябва да бъде в рамките на закона и обществения интерес. Отдавна застъпваме тезата, че българската прокуратура трябва да започне разследване на целия приватизационен процес от началото на прехода. Първостепенно условие това да се случи е промяна в Конституцията и отпадане на давността за престъпления при приватизация. Единственото с което не сме съгласни в публично лансирания текст за промяна е да се ограничава прилагането на тази поправка в Контитуцията за периода 1992-2017 година. Смятаме, че тя трябва да се отнася за приватизационни сделки след 1992 г. без крайна дата в бъдеще, тъй като в България все още има държавни активи, които могат да бъдат обект на приватизация. Независимо, че сегашните държавни дружества са в забранителен списък за приватизиране, няма гаранции, че някои от тях след време няма да бъдат извадени от него.

13 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Избиването на мирни цивилни хора е престъпление срещу човечеството

Позиция на Политическо Движение Социалдемократи След атентата в концертната зала „Крокус сити“ край Москва, жертвите и ранените са стотици невинни граждани. Подобни зверства трябва да бъдат осъдени на

bottom of page