top of page
  • Снимка на автораПДС

ПДС проведе дискусия за ограничаване броя на мандатите на кметове и общински съветници


Политическо Движение Социалдемократи проведе обществена дискусия на тема: "Ограничаване на броя на мандатите на кметове и общински съветници". Това бе финална дискусия след серия проведени разговори и дискусии в по-тесен формат върху въпросите, свързани с мандатността на хората на изборни длъжности в местната власт.

Участие във форума взеха представители на българския парламент, кметове, общински съветници, експерти по местно самоуправление от гражданския сектор и университетски преподаватели.


Всички присъстващи на дискусията изразиха мнение, че е необходима промяна в местното самоуправление и определиха като добро начало обсъждането на възможността да бъде ограничен броят на мандатите на кметовете и общинските съветници.

Подчертано бе, че целта на предложенията е да ограничи корупцията, свързана с местната власт и срадстването на местното самоуправление с определени олигархически кръгове.


Разгледан беше въпросът, дали тези промени не противоречат на Конституцията на Република България. Според участниците в дискусията, това ограничение не би трябвало да противоречи на основния закон на страната.

Организаторите от ПДС заявиха, че предлаганите промени не засягат местната власт в селата. Подчертано бе, че се предлага ограничени в мандатността само за общините и районите в България.



В край на форума се очертаха две предложения за тази промяна. При първия вариант, който беше определен като "твърд", кметовете и общинските съветници да имат право на два мандата по принцип. Вторият, "мек" вариант, който бе предложен е представителите на местната власт да могат да бъдат избирани до два последоветелни мандата, а ако искат да се кандидатират за следващ, това да става след четири години, пропускайки един пълен мандат.


Представителите на Народното събрание по време на дискусията предложиха въпросът да бъде разгледан в отговорните парламентарни комисии. След обсъждане там се обсъди възможността да бъде внесен като текст за законодателни промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Председателят на Политическо Движение Социалдемократи отбеляза, че партията ще е готова със своето законодателно предложение до средата на месец март тази година, след консултации със своите политически партньори и експерти по местно самоуправление.



47 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page