top of page
  • Снимка на автораПДС

Парламентът подменя дневния ред на обществото и си играе с огъня


Позиция на Политическо Движение Социалдемократи


175 български народни представители гласуваха „за“ предоставяне на военна помощ на Украйна. Това огромно мнозинство в парламента погазва важните теми от дневния ред на българското общество, които изискват неотложни решения и отдава приоритет на тема, която обслужва чужди интереси.


Българите, на първо място, ги вълнува как ще изкарат предстоящата зима, как ще бъдат подпомогнати с мерки срещу високата инфлация и непрекъснато нарастващите цени, как ще оцелеят работодателите им. Интересуват ги политически решения в тази посока. Вместо това, оформилото се мнозинство в Народното събрание поставя приоритет на тема, която освен всичко е много опасна за България. Наред с останалите рискове, внася допълнителен, изключително сериозен риск за сигурността и териториалната цялост на страната. С това решение, България вече е с нова роля на геополитическата карта на Балканите и света. Ако досега пазехме относителен неутралитет по отношение на военния конфликт между Русия и Украйна, оттук-нататък ще бъдем третирани като част от държавите, които са доставчици на оръжие. Това ни прави една от първите мишени, ако войната разшири обхвата си. Всички, които гласуваха „за“ това решение трябва да носят и пълна отговорност, ако сигурността ни бъде застрашена по какъвто и да е начин.

Интересен е фактът, че се бърза с вземането на решение за изпращане на оръжие за Украйна още преди този парламент да е излъчил редовно правителство, да е приел новия бюджет на държавата и да са предприети мерки за справяне с икономическата криза. Той е показателен, че оформилото се мнозинство действа под натиск и обслужва външни сили. Всички си дават сметка, че предсрочните избори са много вероятни. Очевидно, обаче, за представителите на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“, най-важното е да не бъде изпуснат момента и да гласуват това приоритетно за тях и техните чужди ментори решение.


Политическо Движение Социалдемократи от началото на конфликта застъпва позицията, че България трябва да запази неутралитет по отношение на тази война и да се застъпва с всички сили и средства за дипломатическо разрешаване на конфликта. В тази връзка питаме: Кога някоя от парламентарните групи ще внесе проект за декларация на Народното събрание, с която се обявяваме за започване на мирни преговори между Русия и Украйна , а правителството ще внесе предложение пред партньорите ни от ЕС и НАТО за такива преговори? Защо още никой не повдига този въпрос? Защо не желаем да бъдем инициативни по глобалните проблеми? Или тези, които сега са така „войнствено“ настроени ще станат първи застъпници на мирните преговори, тогава, когато отвън задуха вятър в тази посока. Само че, ние ви предупреждаваме, преди да са задухали ветровете на мира, може да е твърде късно за България, която рискува да претърпи нова Национална катастрофа. Осъзнайте се!


64 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Избиването на мирни цивилни хора е престъпление срещу човечеството

Позиция на Политическо Движение Социалдемократи След атентата в концертната зала „Крокус сити“ край Москва, жертвите и ранените са стотици невинни граждани. Подобни зверства трябва да бъдат осъдени на

bottom of page