top of page
  • Снимка на автораПДС

Недопустимо е да се рискува националната ни сигурност


Позиция на Политическо Движение Социалдемократи


Желанието на министъра на отбраната България да наруши Конвенцията от Монтрьо, изрично забраняваща престоя на военни кораби от нечерноморски държави за повече от 21 дни в Черно море, и да допусне по българското Черноморие да бъдат разположени „разузнавателни средства и средства за ефективно въздействие като т. нар. „кинетични средства“, за това многонационалната бойна група на наша територия да прерасне в бригада, както и на „подготовката на морски специалисти на за Украйна“ е опасно и авантюристично игнориране на българските национални интереси в угода на чужди и съдържа с нищо неоправдани рискове за националната ни сигурност. Заявените намерения предизвикват нови рискове за въвличане на България във военни действия и могат да имат непоправими последствия за бъдещето на страната ни.


Европа се намира в най-опасната военно-политическа ситуация след края на Втората световна война, като особено сериозни са рисковете за държави, които се намират в непосредствена близост до въоръжения конфликт между Русия и Украйна. Както и да завърши той, България само може да загуби, в случай на разширяване на обхвата му и въвличането ѝ в него. В създалата се ситуация за отговорните политици в родината ни има само един полезен ход – да направят всичко, което е възможно, България да остане зона на мира, на стабилността, на толерантността и уважението към всички други държави и народи. Още повече, че аналогичен е и интересът на нашите партньори от Европа, която и без това плаща висока икономическа цена заради продължаващите бойни действия. Старият континент изживя трагедията на двете световни войни през изминалото столетие, довели до гибелта на десетки милиони души и нанесли незаличими белези в паметта на народите му. Уроците на историята трябва да се помнят, да се осмислят, а грешките да не се повтарят.


Затова призоваваме управляващите да проявят повече мъдрост, отговорност и сдържаност в този критичен период за България и човечеството. Да не наливат масло в огъня на и без това чудовищния по своята жестокост военен сблъсък, а да сторят всичко, което е по силите им, за да способстват за разрешаването му чрез преговори и така да допринесат за изграждането на едни мирна, стабилна и просперираща Европа.


48 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page