top of page
  • Снимка на автораПДС

Мирът трябва да бъде най-важния приоритет


Интервю с Елена Нонева, председател на Политическо Движение Социалдемократи


- Г-жо Нонева, парламентарните избори минаха, какви са изводите ви за тях и за представянето на Коалиция „Справедлива България“ в която ПДС е коалиционен партньор?


ПДС участва в изминалите парламентарни избори с партиите – ОСД и КОЙ в коалиция „Справедлива България“. Нейната история датира от 2018 г., когато три социалдемократически партии станаха нейни основателки, но едва през тази година тя заработи истински. Намирам представянето на тези избори за добро начало. За да се наложи една нова коалиция и да бъде разпознаваема в общественото пространство е необходимо продължително време, през което да отстоява и докаже своята програма.

На изминалите парламентарни избори, коалицията се яви за първи път на изборна битка, не беше достатъчно разпознаваема и това повлия на резултатът й. Но мисля, че това, което постигнахме е много с оглед на краткото време. Ние сме с най-висок резултат след политическите сили, които медиите и социологическите агенции имат навика да представят като основни играчи. Това добро начало ми вдъхва оптимизъм за бъдещето на общността, която се формира около нашата партия и другите ни партньори. В нашите листи имаше хора, които участваха като гражданска квота с каузи, близки до нашата програма, доказали се общественици от които не сме искали в бъдеще да бъдат наши членове. Водещо в коалицията е обединението ни с хората, които имат добри идеи, но нямат възможност да бъдат чути, за да ги реализират. Чрез нашата коалиция те имаха тази възможност.


- „Справедлива България“ може ли да бъде дългосрочен политически проект и от какво зависи това?


Коалицията може да бъде дългосрочен проект. За това са необходими вяра, неотстъпчивост от поставените дългосрочни цели и най-вече мъдрост да запазиш обединението и да продължиш да обединяваш. Дългогодишният ми опит в политиката показва, че без тези неща много проекти са се разпадали още в самото им начало, точно когато трябва да растат. Надявам се, че всички в нашето обединение мислим така. Изисква се още програма, която да предлага реализируеми решения на проблемите на хората и държавата, каквато ние имаме. Тя е отворена и след като хората се запознаят с нея, очакваме и техните предложения, за да работим заедно за нейното реализиране. Необходима е работа в екип, за да дойдат и очакваните резултати.


- На фона на войната и задълбочаващата се икономическа криза, какви трябва да бъдат приоритетите на държавата в този труден момент?


На първо място, като държава да запазим неутралитет в тази военна обстановка. Трябва да направим максималното, за да гарантираме националния си интерес, а той при всички положения е войната да не стига до наша територия. Гарантирането на националната ни сигурност е най-важната задача, която избраните народни представители и очакваното редовно правителство трябва да решат. Те трябва да служат на интересите на хората, а не да продължават да изпълняват нарежданията на чужди посолства. Трябва да имаме суверенна външна политика. Това че сме член на НАТО и на ЕС не означава, че не може да имаме собствена суверенна позиция, съобразена с националния ни интерес. Ние преди половин година настояхме, българското правителство да направи официално предложение към партньорските организации, в които членуваме за започване на широки мирни преговори, които да сложат край на конфликта между Русия и Украйна. И сега смятаме, че такива преговори трябва незабавно да се иницират, България трябва да го предложи, ако е останал разум в тези, които избрахме за народни представители.

Друго основно притеснение на хората сега е как ще изкарат зимата с високите цени и ниските им заплатите, които се топят от инфлацията. От ПДС предлагаме - намаляване ставките на всички горива с цел запазване и намаляване на цените на стоките и услугите. Таван на цените на дървата за огрев. Подпомагане на хората с ниски доходи и нашите сънародници в неравностойно положение. Подпомагане на бизнеса с цел запазване на работните места.


- Както споменахте, ПДС предложи още през пролетта в разгара на войната в Украйна, България да излезе с предложение пред партньорите си от НАТО и ЕС за започване на мирни преговори с Русия. На какво отдавате това, че нищожно малко политици у нас и в Европа говорят за преговори за мир?


От войната печелят единствено тези, които продават оръжие и тези, които правят бизнес с енергийни ресурси. Най-потърпевша е Европа. Тя направо се самоубива, следвайки политика, която подклажда военния конфликт. Европа обеднява. Деиндустриализира се, защото европейските индустриалци започват да напускат континента. Остава без енергийни ресурси и става зависима от изключително скъпи енергоизточници. Връща се години назад, като започва да пести от газ и ток, защото не може да задоволи нуждите си. Най-вече рискува да бъде опожарена в пожар много по-страшен от този на Втората световна война.

Свидетели сме всеки ден, чрез средствата за масова информация, какви пари се отделят за военни цели. Не се говори за мир, а се подклажда и поддържа конфликта, защото група хора печелят големи суми пари, а определени правителства реализират геополитическите си интереси чрез смъртта на невинни хора.

ЕС не работи активно за постигане на мир в този район. Със санкциите срещу Русия, потърпевши остават европейските граждани. Вместо да работи за мирни преговори, ЕС продължава да води неправилна политика в ущръб на съюза, като го поставя в риск от разпадане, за което се говори активно, но това медиите не го отразяват. Виждаме, че положителен резултат от тези мерки до сега няма, няма и да има. Това налага смяна на подхода, а именно – първата и най-важна мярка - посредничество за мирни преговори и прекратяване на войната. Приемане на мерки за възстановяване на икономиката в ЕС.

Време е и нашите политици да се обединят около тази цел и да работят за народа, а не в полза на чужди интереси.

Апропо, ако европейските политици имаха по-настойчива, по-суверенна и разумна позиция, тази война можеше да бъде избегната, а нещата да се решат по мирен път още при преговорите, преди началото на конфликта.


- В този състав на парламента, смятате ли, че е възможно да се сформира правителство на страната и то да има по-дългосрочен живот от предишните?


Считам, че правителство може да бъде сформирано, ако се загърбят емоциите и наистина се работи за развитието на страната, както твърдяха избраните политици в предизборната кампания. Няма нужда от нови избори, защото резултата ще бъде същия. Вече втора година се провеждат избори без резултат и тава не може да бъде без край. Няма нужда да се харчат пари постоянно за провеждане на избори, когато държавата е в задълбочаваща се криза. Тези средства следва да се ползват целесъобразно за покриване нуждите на хората, а не да се пилеят на вятъра.

Необходима е стратегия за развитието на страната за следващите 30 години, която да се приеме от хората и да се изпълнява без значение кой е начело на държавата. Необходим е диалог, който за съжаление отсъства от дневният ред и на обществото и на политиците.

Ако правителство не се сформира, отговорност ще носят тези политици, които ще доведат страната до нови избори. Те ще докажат, че думите: “ще работя за развитието на България“ е само фраза, която работи единствено за техните заплати, докато има кой да им вярва.

Време е политиците да оправдаят доверието на хората, които ги избраха да представляват техните интереси и да съставят правителство. Това е най-важното, но не на всяка цена, защото, ако се формира мнозинство, което няма да работи за мира и неутралитета на България, а с действията си може да въвлече страната във война, тогава по-добре да отиваме час по-скоро на нови избори.


- За какво ще работи ПДС в близка и по-далечна перспектива?


ПДС ще остане мобилизирана за нови предсрочни избори, в случай, че не се състави правителство. Ще работи по своята програма за защита правата на хората; за решаване на демографската криза; за насърчителна политика към родителите; за по-добра социална политика към младите семейства; за по-добро, безплатно и с обществен характер образование и здравеопазване; за мандатност на кметовете, на общинските съветници и на народните представители; за унищожаване на корупцията, организираната и битовата престъпност; за намаляване смъртността по пътищата, за запазване неутралитет на страната и ненамеса във военни действия. Също така, започваме от сега да работим за предстоящите местни избори през 2023 г., защото местната политика пряко засяга качеството на живот на българските граждани.

Ще работи за обединение на повече хора около нашата кауза, за да решим заедно основните проблеми на българските граждани.


124 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Избиването на мирни цивилни хора е престъпление срещу човечеството

Позиция на Политическо Движение Социалдемократи След атентата в концертната зала „Крокус сити“ край Москва, жертвите и ранените са стотици невинни граждани. Подобни зверства трябва да бъдат осъдени на

bottom of page