top of page
  • Снимка на автораПДС

Мирослав Минев: Трябва ни национална цел и обединение около нея

Интервю за новия брой на Информационния бюлетин на ПДС. За да се абонирате за бюлетина, посетете интернет страницата на партията (www.pdsocialdemocrati.org) и направете своя абонамент.

  • Г-н Минев, как проявихте интерес към политиката и кога решихте, че трябва да участвате?

През 2021 година ми беше предложено да бъда кандидат за народен представител от гражданска платформа. Преди това никога не съм се занимавал с политика. През същата година бях и част от инициативно сдружение в подкрепа на президента Радев. Всичко започна по този начин. Много от възрастните хора ни казваха, че ние трябва да променим начина на живот в България. Това беше нашият заряд и все още е разбира се.

  • Какво ви мотивира да се занимавате с политика?

След всички обиколки из областта, в която работихме по време на кампанията, видяхме и картината на по-голямата част от ежедневието ни. А именно несправедливостта, неравенството, лошите условия на здравеопазване, не доброто образование и корупционните практики. Когато видиш от първо лице това и се сблъскаш челно с тази действителност, си казваш, аз трябва да направя нещо. Просто така не може да продължаваме като народ и държава. Мотивира ме най-вече отчаянието на хората и огромните недъзи на гнилата система. Искам да опитам да се преборя с това и да дам моя принос в борбата за по-справедлива България, такава, каквато всички си мечтаем да бъде, но малко правим, за да я променим.

  • Скоро станахте председател на Младежката организация на Политическо Движение Социалдемократи. Какво искате да постигнете с нея и какви цели си поставяте?

Ние като организация и аз лично не си поставяме цели, които са извън нашите възможности като структура. Реалисти сме. За нас е важно на първо място да предложим политически идеи и решения, които да подпомогнат младите хора в България. Мисля че, проблемите на младите у нас най-добре се разбират от самите тях. Ето защо връстниците им, които участват в политиката, трябва да бъдат много активни и да станат генератор на идеи за по-добър живот на новото поколение в България.

Това, което искаме е много простичко - по-висок жизнен стандарт, институциите да заработят нормално, да функционира малкия и среден бизнес и не на последно място да има съдебна реформа.

  • България, вече втора година се намира в политическа криза, която се характеризира с дълбоко разделение между партиите и институциите. Сега отново вървим към поредните предсрочни избори. Как си обяснявате това разделение сред политическия елит и сред обществото като цяло? Какъв би могъл да бъде изхода от гледна точка на младите хора?

Ако искаме нещата да тръгнат напред и в правилната посока, мисля че трябва да има обединение на обществото. Трябва да се търси общественото благо с общи усилия. Трябва да се информираме за важните проблеми и въпроси по възможно най-адекватния начин, за да имаме обективен поглед върху ситуацията и да вземаме най-правилните решения. За мен е много важно, колкото и патетично да звучи, да нямаме користни цели.

Политиката ни напоследък е низ от скандали и разделение. Няма как по този начин да успеем и да имаме развитие като държава. Трябва да се обединим. Не казвам, че не трябва да има различия, но трябва да сме единни в целта, която преследваме.

  • Какви са ценностите на българските младежи според вас? Стремят ли се към нещо и към какво?

Смятам, че всички млади хора искат да има равнопоставеност, справедливост и свобода на избора.

  • Младите българи свързват ли бъдещето си с България или поскоро се приемат като граждани на света, които търсят най-доброто за себе си, независимо в коя държава?

За съжеление по-голямата част от младите хора не виждат бъдещето си в България. Младите хора се интересуват от сигурност, възможности за развитие и качествен стандарт на живот. Управление, което осигури тези важни за младите неща, освен че ще управлява дълго, ще бъде причина българските младежи да свържат бъдещето си с родината им.

  • В бизнес философията има един постулат за фокусирането. Върху кои сектори от икономиката трябва да се фокусира България, според вас, за да е конкурентна на световния пазар? Къде можем да открием българските предимства?

Смятам, че в няколко области България може да бъде конкурентоспособна. Например в земеделието. Ние имаме уникални климатични условия. Облагодеталствани сме от този климат и можем да отглеждаме разнообразни насаждения и да развиваме животновъдство. Смятам, че туризма ни е много слабо развит, а ние сме основани през 681 година. Имаме уникална история и уникални природни забележителности. Също, и не на последно място, имаме много полезни изкопаеми, които са раздадени на концесии, много неизгодни за страната.

  • Тенденциите показват, че бъдещето е на виртуалния свят и на изкуствения интелект. Как гледате на тази перспектива и изобщо как си представяте бъдещето?

Да, изкуствения интелект вече е тук. Хората, до голяма степен сме зависими от интернет, телефони, лаптопи и мета вселената, която се разраства. Трябва да намерим баланса някак си, да свикнем с новото време.

100 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page