top of page
  • Снимка на автораПДС

България да не участва в идеи за изпращане на натовски войски в Украйна

Актуализирано: 23.04


Позиция на Политическо Движение Социалдемократи


През последните седмици се заговори за изпращане на войски на НАТО в Украйна. Такова предложение наскоро беше направено от френският президент Еманюел Макрон. Въпреки, че то засега не среща подкрепа от другите членове на Алианса, включително и от САЩ, допускането на такава възможност от ключова страна в пакта буди много тревоги за европейската сигурност и международния мир. От Москва в прав текст заявиха, че подобен ход би означавал война между Русия и НАТО. С други думи – трета световна война.


Самото поставяне на тази идея за дебат в страните от НАТО и обсъждането й, води до нарастване на обтегнатото международно положение и ще доведе до реални действия по отношение на въоръжаването и дислокация на военни части по линиите на съприкосновение между Русия и НАТО.


Все по-голяма тревога буди фактът, че Европа, която е най-потърпевша след страните пряко замесени във военния конфликт, все още не успява да иницира преговори за неговото прекратяване и постигане на мир. Ние многократно сме изразявали позиция, че спирането на военните действия и избягването на опасността тази война да се превърне в глобална, не може да бъде постигнато с военни средства. Силно сме обезпокоени от лансирането на нови идеи, които ни приближават до трета световна война.


Смятаме, че такива идеи са особено опасни за страни като България, които биха станали фронтови държави в такъв военен конфликт. Не приемаме, българските власти под каквата и да е форма да участват в разговори по тази тема и призоваваме българското правителство да излезе с ясна позиция, че не подкрепя тази идея, както между другото първи направиха властите в Германия, Великобритания, Испания и САЩ. Управляващите у нас трябва да дадат категоричен сигнал към българските граждани и международната общност, че не подкрепят и няма да участват в изпращане на войски на НАТО в Украйна. Подобен ход би бил пряка заплаха за националната ни сигурност и българските институции трябва да се разграничат по най-категоричен начин.


18 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Избиването на мирни цивилни хора е престъпление срещу човечеството

Позиция на Политическо Движение Социалдемократи След атентата в концертната зала „Крокус сити“ край Москва, жертвите и ранените са стотици невинни граждани. Подобни зверства трябва да бъдат осъдени на

bottom of page