top of page
  • Снимка на автораПДС

Системата за сигурност трябва да се свие, за да стане по-ефективна


Позиция на ПДС //


Сектор „Сигурност” в България прилича на тромав мастодонт, който всяка година поглъща все повече и повече средства от бюджета. За 2018 г. само бюджета на МВР е близо 1,3 млрд. лева. България заделя най-много средства, взети от българските граждани за вътрешна сигурност и обществен ред. По този показател ние сме начело в ЕС. Като се има предвид, че средните разходи за сигурност в Европа са 3,7%, то заделяните близо 7% от българския бюджет за тази дейност са крайно неоправдани на фона на постигнатите резултати. Ако съотнесем сумата за издръжка на системата и броя на служителите в нея към резултатността, то последната е повече от минимална.


Статистическите данни за разкриваемостта на престъпленията са стряскащи. От 2010 г. не са открити над 7000 лица заподозрени в престъпления, които са били обявени за издирване. С изключение на разкриването на една престъпна група, която получи ефективни присъди, до момента няма нито едно разкрито знаково поръчково убийство, а те са стотици от началото на прехода. Не много по-различно стои въпросът с грабежите и кражбите. Разкриваемостта им е незначителна. Към тази статистика можем да прибавим и финансовата престъпност и свързаната с нея корупция. Тук също се наблюдава нулева разкриваемост. Освен това, много често престъпленията от всички тези категории изобщо не се разследват или по тях се води имитация на разследване.


Основният въпрос е, защо след като България има буквално „полицейска армия” от гледна точка на численост и финансиране, нейната ефективност е никаква, а страната е в челото на ЕС по престъпност. Причините според нас могат да са няколко или комплекс от всички тях:


- Престъпният свят е корумпирал важни институции и висши служители в тях, като хора на високи държавни постове са част от престъпни структури;


- В системата за сигурност не се работи професионално поради липса на компетентност и/или демотивираност;


- Системата за сигурност е толкова сложна и тромава, че това я прави неефективна при изпълнение на важните й задачи.


Която от тези причини да е вярна (особено, ако са верни всички), това дава основание на българските граждани да поискат промяна. Ние от ПДС настояваме тази промяна да се изрази в оптимизация на персонала и финансирането, която включва значително съкращаване на администрацията. Може да звучи парадоксално с оглед на размера на престъпността, но какъв е смисъла да плащаме такива огромни средства като граждани, след като не получаваме дори елементарна сигурност в собствената си държава. Абсурдно е за нас при всяко социално недоволство в системата за сигурност, средствата за нейната издръжка да се увеличават. Напълно сме съгласни с тезата на българските работодатели, които твърдят, че бизнесът издържа още едно МВР, една паралелна „полиция”, като заделя значителни средства за частна охранителна дейност. Можем да си представим, че ако държавата си вършеше ефективно работата, тези огромни разходи българските работодатели могат да вложат за по-високи заплати на хората и развитие на бизнеса.


Ние сме за по-малка численост на персонала в системата за сигурност и оптимизиране на структурите й, така че да се постигне по-голяма ефективност. Това би имало ефект и за нарастването на заплатите в полицията, тъй като ще бъдат освобедени значителни средства. Българските граждани трябва да поискат отговорност от управляващите за това, че плащат данъци, а получават нарастваща несигурност.

13 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Избиването на мирни цивилни хора е престъпление срещу човечеството

Позиция на Политическо Движение Социалдемократи След атентата в концертната зала „Крокус сити“ край Москва, жертвите и ранените са стотици невинни граждани. Подобни зверства трябва да бъдат осъдени на

Comments


bottom of page