top of page
  • Снимка на автораПДС

ПДС проведе дискусия за ограничаване броя на мандатите на кметове и общински съветници


Политическо Движение Социалдемократи проведе обществена дискусия на тема: "Ограничаване на броя на мандатите на кметове и общински съветници". Това бе финална дискусия след серия проведени разговори и дискусии в по-тесен формат върху въпросите, свързани с мандатността на хората на изборни длъжности в местната власт.

Участие във форума взеха представители на българския парламент, кметове, общински съветници, експерти по местно самоуправление от гражданския сектор и университетски преподаватели.


Всички присъстващи на дискусията изразиха мнение, че е необходима промяна в местното самоуправление и определиха като добро начало обсъждането на възможността да бъде ограничен броят на мандатите на кметовете и общинските съветници.

Подчертано бе, че целта на предложенията е да ограничи корупцията, свързана с местната власт и срадстването на местното самоуправление с определени олигархически кръгове.


Разгледан беше въпросът, дали тези промени не противоречат на Конституцията на Република България. Според участниците в дискусията, това ограничение не би трябвало да противоречи на основния закон на страната.

Организаторите от ПДС заявиха, че предлаганите промени не засягат местната власт в селата. Подчертано бе, че се предлага ограничени в мандатността само за общините и районите в България.В край на форума се очертаха две предложения за тази промяна. При първия вариант, който беше определен като "твърд", кметовете и общинските съветници да имат право на два мандата по принцип. Вторият, "мек" вариант, който бе предложен е представителите на местната власт да могат да бъдат избирани до два последоветелни мандата, а ако искат да се кандидатират за следващ, това да става след четири години, пропускайки един пълен мандат.


Представителите на Народното събрание по време на дискусията предложиха въпросът да бъде разгледан в отговорните парламентарни комисии. След обсъждане там се обсъди възможността да бъде внесен като текст за законодателни промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Председателят на Политическо Движение Социалдемократи отбеляза, че партията ще е готова със своето законодателно предложение до средата на месец март тази година, след консултации със своите политически партньори и експерти по местно самоуправление.43 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Политическо Движение Социалдемократи беше регистрирано от ЦИК след като внесе 3729 подписа на подкрепящи партията за предстоящите избори за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г. Организа

bottom of page