top of page
  • Снимка на автораПДС

Остро възразяваме срещу поредния удар по българските работници


Позиция на ПДС //


От Политическо Движение Социалдемократи приемаме предложението на управляващата коалиция за неплащане на първия ден от болничния, като крайно лоша и вредна политика. Остро възразяваме срещу него и декларираме, че ако се стигне до неговото приемане от правителството и внасяне в Народното събрание, ние ще се включим в националния протест, който планират българските синдикати при такъв развой на нещата.


Считаме, че това предложение е пореден удар срещу работниците в България. След като бяха отнети редица права на трудещите се у нас, приемането на решение за незаплащане на първия ден от болничния е драстично посегателство по социалните и човешки права на българските граждани. Аргументът с който се внася това предложение – справяне с издаването на фалшиви болнични листове е смехотворен. Това е спекулация от страна на управляващите на гърба на мнозинството български граждани, спазващи законите в страната. Трудещите се в България не са виновни за това, че държавата не може да се справи с издаването на фалшиви болнични листове. Те не могат да носят вина за това, че се разболяват и не трябва да си плащат заради влошеното си здравословно състояние. Тази мярка, няма да намали бройката на неоснователно издадените болнични листове. Тя дори не е полезна за бюджета на страна, тъй като в момента заплащането на първите дни от болничния е за сметка на работодателя. Единствената цел на това предложение е да спести още средства на работодателите за сметка на трудещите се граждани.


Ние питаме, докога българското правителство ще приема закони, които непрекъснато увеличават привилегиите на работодателите и ощетяват трудещите се у нас. Бизнесът в България не е ли достатъчно облагодетелстван с размера на данъците и другите привилегии, че да получава още такива. Кога управляващите у нас ще започнат да приемат мерки, които са в полза на работниците и защитават техните права?


България е страната с най-тежката демографска криза в Европейския съюз. Подобни предложения задълбочават демографския проблем още повече, защото такива мерки са още един аргумент на работоспособните българи да търсят по-добър живот зад граница. Това трябва да спре. Българските работници плащат данъци и осигуровки. Те не са роби, за да работят почти безплатно, а когато се разболеят, това да става за тяхна сметка.


Призоваваме всички трудещи се в България към безкомпромисен протест срещу това предложение на управляващите!

21 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Избиването на мирни цивилни хора е престъпление срещу човечеството

Позиция на Политическо Движение Социалдемократи След атентата в концертната зала „Крокус сити“ край Москва, жертвите и ранените са стотици невинни граждани. Подобни зверства трябва да бъдат осъдени на

Comentarios


bottom of page