top of page
  • Снимка на автораПДС

Недопустимо е отнемането на клас преслужено време


Позиция на ПДС //


България е държавата с най-ниски заплати в Европейския съюз. От началото на прехода, политическата класа у нас не направи абсолютно нищо за стимулиране растежа на трудовото възнаграждение на работещите хора. Отдавна прагът на бедността се е превърнал в мерило за социалното положение на българина. Достойнството на трудещите се хора е напълно потъпкано. И вместо сегашните управляващи да изведат като основен приоритет нарастването на доходите в страната, очевидно тяхното малодушие към живота на хората стигна до етап на безгранично мракобесие.Лансираната идея за отпадане на клас прослужено време е срам за същата тази политическа класа, чиито управлавящи представители си позволяват да искат да отнемат и поседните трохи от масата на трудовите хора у нас. В условията на крайна бедност, при които живеят българските граждани, това би означавало да се отнеме единствената законово гарантирана социална придобивка, свързана с доходите, която осигурява някакъв растеж на заплатите, макар и минимален. Не само това, но отпадането му ще означава и реално намаляване на възнагражденията на хората, тъй като работодателите ще бъдат освободени от задължението да начисляват допълнителни средства за прослужено време към заплатите.Недоумяваме, как за няколко месеца представители на управляващото мнозинство, които обещаваха повече социална справедливост, повишаване на трудовите доходи и пенсиите, правят така, че да превърнат своите предизборни клетви в гнусна лъжа. Тази лъжа, обаче няма да бъде простена от народа. Редно е да попитаме, чий интерес защитава вицепремиерът Симеонов – този на гражданите, които го изпратиха във властта или този на олигархичния модел, за който хората не струват нищо.


Политическо Движение Социалдемократи се противопоставя и ще се бори с всички средства срещу този социален апокалипсис, който управляващите се готвят да причинят на българските граждани. За нас е недопустимо приемането на такава рестрикция спрямо и без това крайно ниските доходи на трудещите се у нас. Абсурдно е, при положене, че за последните 17 години страната ни са напуснали близо 1 милион души. Безотговорно е, защото демографските прогнози вещаят застрашително намаляване на българското население през следващите няколко десетилетия.


Апелираме към всички граждани, заедно със синдикатите и организациите на труда, остро да се противопоставят на тази идея, като се организират в масов протест под всички възможни форми срещу приемането й. За нас като социалдемократи е дълг да участваме в него. Ние няма да се примирим с предлаганата несправедливост.


Искаме също да предупредим управляващите, че всеки опит за прокарване на тази позорна идея за отпадане на клас прослужено време, ще съкрати драстично вашето време в управлението на страната, а фактическото й приемане ще прекъсне мандатът на това правителство скоропостижно. Колкото и да вярвате в стабилното си мнозинство, замислете се и се поучете от собствените си грешки в миналото. Българският народ е търпелив, но няма да издържи да забиете ножът до кокал. Призоваваме ви към политическо благоразумие и поне минимална социална чувствителност.

16 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Избиването на мирни цивилни хора е престъпление срещу човечеството

Позиция на Политическо Движение Социалдемократи След атентата в концертната зала „Крокус сити“ край Москва, жертвите и ранените са стотици невинни граждани. Подобни зверства трябва да бъдат осъдени на

Comments


bottom of page