top of page
  • Снимка на автораПДС

Най-важната мярка е намаляването на цените на горивата чрез ДДС и акциза


Инфлацията в страната придобива застрашителни размери. Това ще породи множество икономически и социални проблеми, и в крайна сметка ще доведе до още по-силно обедняване на българското население. Ще доведе до непосилна финансова криза и неминуемо до политическа. България няма нужда от това в много сложните меджународни условия в момента.


В последните дни се чуха множество предложения за мерки, чрез които да се постигне облекчаване на финансовите затруднения, следствие от нарастването на цените. За нас най-важната мярка с най-голям ефект е намаляването или временно спиране на събирането на ДДС и акциз върху горивата. Възможно е мярката да комбинира различно намаление или временна отмяна на тези налози. Всички останали предложения за други стоки са полезни, но няма да имат осезаем ефект върху потребителите. Цените на горивата оказват влияние върху цената на почти всички стоки и услуги.


Призоваваме правителството да предприеме действия за намаляване на цената на основните горива в страната – бензин, дизел и газ. Предлагаме това да стане чрез временно спиране на събирането на акциз върху тези три вида гориво за една година или драстичното му намаляване с над 50% за по-дълъг период. Това ще намали цените на множество продукти и услуги, ще запази покупателната способност на българските граждани и ще съхрани работеща икономиката на страната. Да, бюджетните приходи ще се свият от това перо, но могат да бъдат търсени други механизми за компенсация. По-важно е обаче да запазим стабилността на бизнеса и финансовите възможности на хората. Даваме си сметка, че това може да бъде постигнато със специална дерогация от страна на ЕС към България, но такава трябва да бъде поискана. Можем и да настояваме за единна мярка на ЕС в това отношение, каквато се обсъжда в Брюксел, тъй като всички страни на съюза са засегнати.


В момента например, акцизът в сметките на крайния потребител за дизела е около 25% от цялата сметка. Ако на този етап цената на дизела е малко над 3 лв. за литър, при при нулев акциз, тя ще трябва да намалее с около 75 ст. или един литър от това гориво ще се продава на бензиностанциите за около 2,30-2,40 лв. Така ще се върнем на ценови нива дори под тези, преди международната криза с горивата.


Предлагаме, като втора стъпка от тази кризисна мярка, да бъде намален ДДС върху тези три вида гориво с поне 50 на сто. В случай, че не постигнем договореност за дерогация по отношение на акциза върху горивата в България, тогава предлагаме правителството да въведе временно нулева ставка на ДДС за бензина, дизела и газта. Ако не се събира ДДС, то това ще има почти същия ефект върху цените, както при нулев акциз.


Варианти има и българското правителство трябва да ги използва.


В същото време, призоваваме управляващите да предприемат всички възможни мерки за задържане или компенсиране на цените на електрическата енергия за битови и промишлени потребители.


118 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Избиването на мирни цивилни хора е престъпление срещу човечеството

Позиция на Политическо Движение Социалдемократи След атентата в концертната зала „Крокус сити“ край Москва, жертвите и ранените са стотици невинни граждани. Подобни зверства трябва да бъдат осъдени на

Kommentarer


bottom of page