top of page
  • Снимка на автораПДС

Конституционна реформа не може да се извърши от обикновено събрание


Позиция на Политическо Движение Социалдемократи


Напоследък е много актуална темата за промяна на Конституцията и извършване на съдебна реформа. Най-отговорно заявяваме, че обикновено Народно събрание не може да се справи с написването на нова Конституция на страната. Същото важи за планирането на съдебна реформа, която изменение на конституционните текстове. За нас, промяната на основния закон на страната е дълга и визионерска работа, с каквато може да се справи само Велико народно събрание. Освен това, сегашният състав на Народното събарание няма необходимите професионални, а да не говорим за визионерски качества, за да напише нова Конституция, отговаряща на националните интереси и съобразена с българските условия. Липсват конституционалисти, юристи с богат опит, експерти в широкия смисъл на правото.


Процедурата по отстраняване на главния прокурор показва, че промените се вършат под политически натиск. Замяната на една личност с друга или просто заличаването на важна институция, като тази на главния прокурор, каквито идеи се лансират, не са истинска реформа. Такива промени, особено засягащи конституционни промени, са продиктувани единствено от конюнктурни съображения и поставят под риск цялата правораздавателна система. Смятаме, че правораздаването не може да съществува без институцията Главен прокурор. Такива конституционни промени могат да имат тежки последствия за страната ни. Подобна лоша идея е, парламентът да няма възможност да избира членове на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите. Народното събрание е най-прекия изразител на обществото в държавната власт и такова предложение лишава общественото представителство от контрол върху изключително важен държавен орган. Абсурдно е една гилдия сама да се възпроизвежда без никакво участие на народните представители.


Всъщност българското общество не чува някакви сериозни идеи за промяна в основния закон. Липсата на експертен обществен дебат по темата също е знак за промени, които целят обслужване на конюнктурни интереси.

Политическо Движение Социалдемократи смята, че ако политическата класа възнамерява да прави съществени промени в основния обществен договор, какъвто е конституцията, трябва да бъдат проведени избори за Велико народно събрание.


21 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page