top of page
  • Снимка на автораПДС

За тежки нарушения на пътя - глоби плюс процент от дохода на нарушителя


На пресконференция днес, ПДС предложи промени в Закона за движението по пътищата, които засягат тежките нарушения на пътя. Партията настоява, освен досегашните глоби, да се въведе допълнително глоба, която да бъде 20% от месечния доход на нарушителя за три категории нарушения - управление на МДС без правоспособност или временно отнета такава, скорост над 50 км над допустимата на пътя и преминаването на забранен сигнал на сфетофарната сигнализация или нарушения на забранителен знак, както и след употреба на алкохол над 0.5 промила, наркотици или техни аналози.


Председателят на ПДС Елена Нонева, това са категориите нарушения, които допринасят най-много за негативната статистика у нас на смъртността, средни и тежки увреждания следствие на пътно-транспортни произшествия. Тя даде за пример скандинавските страни, където съществуват глоби като процент от дохода на нарушителите и това води до много ефективна превенция на пътните инциденти.

Според партията, такава мярка ще дисциплинира шофьорите, особено тези с високи доходи, които сегашната система от глоби не им пречи да продължават да нарушават правилата.


Нонева подчерта също, че това е предложение, което може да се измени или надгради при един дебат в Народното събрание. Например може да се обсъди размера на процента от дохода или дали той да бъде от месечната или годишната доходност на нарушителя. Освен това, председателят на ПДС предложи да се обмисли и мярка за предварително депозиране на наложената глоба, след което да се дава право на нарушителя да я обжалва пред съда. Ако съдебната инстанция реши, че глобата е правомерна, тя вече предварително е събрана, а ако я определи като неправомерна, то тогава депозита се връща обратно. Така ще се гарантира по-висока събираемост на наложените глоби.

84 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page