top of page
  • Снимка на автораПДС

Заобикаляне на Конституцията и безпринципност


Позиция на Политическо Движение Социалдемократи


Споразумението между коалициите ГЕРБ-СДС и ПП/ДБ, председателят на парламента да се сменя на ротационен принцип, е поредното нарушение на Основния закон. По стечение на обстоятелствата то е извършено и с участието на политически сили, които от години градят своя имидж, призовавайки за върховенство на Закона и обещавайки, че те ще работят за тази кауза. Опитите това да се оправдае с примери от други държави и наднационални институции са неуместни и некоректни от юридическа гледна точка. Политическите субекти, които участват в подобни конструкции и договорки демонстрират грубо незачитане на правилата и дават негативен пример, който подрива основите на законността. Нима е възможно да се гради правова държава, след като водещите политически партии нарушават законите пред погледа на цялата страна? Ако те не ги спазват, кой ще прави това?


Случилото се е пореден въпиещ пример за политическа безпринципност. Коалицията ПП/ДБ и съставляващите я партии от години подчертават, че са носители на промяна, алтернатива на статуквото и преди всичко – основен съперник на ПП ГЕРБ. Сега те сами се изобличиха. За българската общественост вече е очевидно, че основен приоритет за тях е да участват управлението на всяка цена, а схемата с председателското място в парламента е индикация, че вероятно по подобен начин ще бъде създадено и правителство.


ПП/ДБ неизбежно ще бъдат наказани за своя опортюнизъм от гражданите на бъдещи избори. Хората едва ли ще им простят това, което правят, но по-тежките последствия от случващото се ще бъдат за българския парламентаризъм. Обществото вече години наред е разделено и обезверено, а значителна част от него е дълбоко апатично към политическия живот. Близо 60% от българите не пожелаха да гласуват на вота за 49-о Народно събрание. Това е показателно за критично ниското доверие на електората към политическите партии и политически лидери. В момент на тежки социални и икономически проблеми в страната, във време, в което Европа е разтърсвана от най-опасната военно-политическа криза от края на Втората световна война, подобни безпринципни действия на водещите партии само могат да задълбочат политическата криза и да подронят устоите на българската държавност.

28 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Политическо Движение Социалдемократи беше регистрирано от ЦИК след като внесе 3729 подписа на подкрепящи партията за предстоящите избори за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г. Организа

bottom of page