top of page
  • Снимка на автораПДС

Заобикаляне на Конституцията и безпринципност


Позиция на Политическо Движение Социалдемократи


Споразумението между коалициите ГЕРБ-СДС и ПП/ДБ, председателят на парламента да се сменя на ротационен принцип, е поредното нарушение на Основния закон. По стечение на обстоятелствата то е извършено и с участието на политически сили, които от години градят своя имидж, призовавайки за върховенство на Закона и обещавайки, че те ще работят за тази кауза. Опитите това да се оправдае с примери от други държави и наднационални институции са неуместни и некоректни от юридическа гледна точка. Политическите субекти, които участват в подобни конструкции и договорки демонстрират грубо незачитане на правилата и дават негативен пример, който подрива основите на законността. Нима е възможно да се гради правова държава, след като водещите политически партии нарушават законите пред погледа на цялата страна? Ако те не ги спазват, кой ще прави това?


Случилото се е пореден въпиещ пример за политическа безпринципност. Коалицията ПП/ДБ и съставляващите я партии от години подчертават, че са носители на промяна, алтернатива на статуквото и преди всичко – основен съперник на ПП ГЕРБ. Сега те сами се изобличиха. За българската общественост вече е очевидно, че основен приоритет за тях е да участват управлението на всяка цена, а схемата с председателското място в парламента е индикация, че вероятно по подобен начин ще бъде създадено и правителство.


ПП/ДБ неизбежно ще бъдат наказани за своя опортюнизъм от гражданите на бъдещи избори. Хората едва ли ще им простят това, което правят, но по-тежките последствия от случващото се ще бъдат за българския парламентаризъм. Обществото вече години наред е разделено и обезверено, а значителна част от него е дълбоко апатично към политическия живот. Близо 60% от българите не пожелаха да гласуват на вота за 49-о Народно събрание. Това е показателно за критично ниското доверие на електората към политическите партии и политически лидери. В момент на тежки социални и икономически проблеми в страната, във време, в което Европа е разтърсвана от най-опасната военно-политическа криза от края на Втората световна война, подобни безпринципни действия на водещите партии само могат да задълбочат политическата криза и да подронят устоите на българската държавност.

32 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Commentaires


bottom of page