top of page
  • Снимка на автораПДС

Връщането на хартиените бюлетини ще бъде огромна крачка назад


Предложението за нови поправки в Изборния кодекс, с които да се върне възможността за гласуване с хартиени бюлетини е крайно неприемливо. Според нас, това е огромна крачка назад, която ще възпроизведе старите дефекти на изборната система и ще е предпоставка за значително нарастване на купения и дирижирания вот.

Въвеждането на машинното гласуване, като единствена възможност за упражняване правото на глас по време на избори бе много важна стъпка в борбата срещу изборните манипулации.


У нас, като политическа организация, застъпваща се за честни избори, буди сериозно недоумение, защо след като постигнахме някакъв напредък в това отношение, сега се иска отново да се върнем назад в развитието на изборния процес. Не бива да поставяме частните партийни интереси над националните. Препоръчваме партиите да вложат усилията си в разяснителни и обучителни кампании на своя електорат за това как работи машинното гласуване, а не да връщаме нещо, което доказано опорочава изборите.


Политическо Движение Социалдемократи категорично се противопоставя на поправки в Изборния кодекс, които да върнат възможността за гласуване с хартиени бюлетини. Вместо това, призоваваме народните представители да работят за въвеждане на възможност за електронен вот и изграждане на сигурна и ефективна система за гласуване през държавна интернет платформа.


46 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Избиването на мирни цивилни хора е престъпление срещу човечеството

Позиция на Политическо Движение Социалдемократи След атентата в концертната зала „Крокус сити“ край Москва, жертвите и ранените са стотици невинни граждани. Подобни зверства трябва да бъдат осъдени на

Comments


bottom of page