top of page
  • Снимка на автораПДС

Българският интерес не е в милитаризацията, а в искането на мирни преговори


Политическо Движение Социалдемократи изразява своята тревога от случващото се в международен план и ефектите на войната върху България. Силно сме притеснени от развоя на международните отношения и вероятността военните действия да се разраснат, както и от пагубните ефекти на конфликта върху българската икономика и социалното положение на нашите сънародници.


Ние сме против и осъждаме всякакви военни действия.


За нас, мирните преговори под егидата на ООН са единствения верен път. Друг път няма! Притеснени сме от факта, че нито един сериозен фактор в международната политика не поставя въпроса за мирни преговори, но мирът идва, само, ако е желан. Сега е момента за мирни преговори. Ако бъде изпуснат, победители няма да има. Загубите ще са колосални. Цената, която ще плати преди всичко Европа, но и останалия свят е много по-висока от тази да се преговаря. Колкото повече мирните преговори се отлагат, толкова повече загуби ще понесат всички. Един такъв момент вече беше изпуснат преди войната. Можеше с минимални отстъпки да бъде гарантиран мира и да бъдат избегнати хилядите жертви и разрушения. Сега, всички загубихме много повече, отколкото е цената на взаимните отстъпки, които можехме да направим, плюс човешката трагедия. Изпуснем ли още един шанс да се помирим, вероятно друг няма да имаме.


Ние сме против милитаризацията. Изпращането на оръжие в Украйна няма да доведе до желаните резултати. В тези условия, това ще предизвика само излизане на войната извън украинските граници. Случи ли се, всичко останало ще бъде късно.


Призоваваме депутатите в българския парламент:


- Да гласуват против военно-техническа помощ за Украйна;

- Да приемат декларация за мир, с която официално призовават нашите външнополитически партньори да поискат мирни преговори под егидата на ООН.


Призоваваме българското правителство:


- Да положи максимални дипломатически усилия пред партньрите ни от ЕС и НАТО, както и пред страните членки на ООН, включитело и пред Русия, за започване на мирни преговори за Украйна;

- Да направи трезв анализ на икономическите ефекти от спирането на газовите доставки към България и да намери алтернативни източници на цена, приблизителна на тази, която плащаме към „Газпром“. Ако това е невъзможно да се предприемат разговори с ЕС и руската страна за възобновяване на доставките на необходимите ни количества газ. Същото е необходимо да се направи по отношение на плановете за ембарго върху руския нефт;

- Да вземе решение за чувствително намаление на ДДС и акциза върху горивата или временно въвеждане на нулева ставка на ДДС на основите горива, поне за една година.


България е сравнително малка държава и не е значим фактор в международната политика, но призивът й за мир и мирни преговори би бил силно послание към света. Няма да загубим нищо от него, изисква се единствено смелост във всеобщото нежелание за мирни преговори.


Нашият призив към българските политици е: Проявете инициативност, а не чакайте просто да ви диктуват решения. Бъдете смели, поискайте мирни преговори, в името на националния ни интерес!


83 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Избиването на мирни цивилни хора е престъпление срещу човечеството

Позиция на Политическо Движение Социалдемократи След атентата в концертната зала „Крокус сити“ край Москва, жертвите и ранените са стотици невинни граждани. Подобни зверства трябва да бъдат осъдени на

Comentarios


bottom of page