top of page
  • Снимка на автораПДС

България трябва да защити позицията си за РСМ и да не се поддава на натиск


Българските институции трябва да защитят националния ни интерес по отношение на Република Северна Македония. Това означава да се придържат към консенсусно приетата от всички политически сили позиция във връзка с допускането на Скопие до преговори с Европейския съюз. Ветото на България не трябва да пада, докато Северна Македония не приеме условията, поставени от страната ни.


Смятаме, че на този етап нищо не налага свикването на Консултативния съвет за национална сигурност към Президента. Такъв може да се състои единствено, ако има ясни индикации от страна на Република Северна Македония, че приема исканията на България.


Българската държава направи достатъчно усилия и добронамерени жестове към Скопие. Съгласие за вдигане на ветото, без ясни гаранции за изпълнение на българските условия, би било равно на национално предателство и в дългосрочна перспектива може да застраши националната ни сигурност и териториална цялост.

България не бива да се поддава на външен натиск, а да се придържа към своята суверенна позиция.


Държавата ни не трябва да прави отстъпки по отношение на:

  • противопоставянето си на опитите за посегателства върху общата ни история от РСМ;

  • нуждата от промяна на учебната програма и пълното премахване на езика на омразата в учебниците на РСМ;

  • унищожаването на българските исторически и културни паметници и антибългарската по същество интерпретация на исторически събития и личности в РСМ;

  • формулировката за официалния език на РСМ;

  • РСМ окончателно да снеме малцинствените си претенции към България, потвърждавайки че няма исторически, етнически и други основания да търси малцинствен статут за която и да е група хора, които не са нейни граждани, на територията на Република България. Това би било в съответствие с клаузата за ненамеса във вътрешните работи на България, залегнала в чл. 11 ал. 5 от Договора от 2017 г.;

  • Скопие да потвърди пред ООН, в съответствие с чл. 11 ал. 3 от Договора за добросъседство, че краткото и дългото име на страната се отнасят само до политическия субект „Република Северна Македония“, а не до географския регион „Северна Македония“.


Разбираме сложната ситуация, в която се намира България и българското правителство, но има неща от ключово национално значение, по които не трябва да се правят никакви компромиси. Такъв е и сегашният исторически момент, свързан с допускането на Република Северна Македония до преговори за членство в Европейския съюз.


65 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Избиването на мирни цивилни хора е престъпление срещу човечеството

Позиция на Политическо Движение Социалдемократи След атентата в концертната зала „Крокус сити“ край Москва, жертвите и ранените са стотици невинни граждани. Подобни зверства трябва да бъдат осъдени на

Comments


bottom of page