top of page
  • Снимка на автораПДС

Бащите на малки деца трябва да получат защита от уволнение!


Позиция на ПДС //България е в тежка демографска криза. Населението на страната намалява с всяка изминала година и тенденцията е устойчиво негативна. Години наред държавата няма сериозна концепция за справяне с този изключително важен проблем. Той може да бъде решен единствено с насърчаване на раждаемостта в страната.


От ПД „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ" смятаме, че първа стъпка в това отношение е прилагането на мерки за повече социална защита на семействата с малки деца у нас. Така младите хора ще бъдат насърчени да създават семейства и да планират раждането на деца. Определящ фактор в тази насока е гарантирането на повече сигурност на работното място на семейните двойки с малки деца.


За нас, социалната защита на бащинството е от изключително значение. В повечето български семейства бащата е основният фактор, който носи финансова стабилност при отглеждането на деца. Рискът от уволнение в периода до навършване на тригодишна възраст на децата, обаче предизвиква несигурност в българските семейства и това ги демотивира да създават ново поколение. Наред с финансовата нестабилност в страната, това е един от факторите да расте броя на семействата само с едно дете и раждаемостта като цяло да бъде ниска.


В тази връзка предлагаме бащите на деца до тригодишна възраст и съпрузите на бременни жени да получат същата социална защита срещу уволнение, каквато ползват майките според българското законодателство. Така ще се осигури пълна социална защита на младите семейства по отношение на трудовите им права. Най-важният резултат от тази промяна ще бъде осигуряването на спокойствие и финансова сигурност на българските семейства в най-важния период при отглеждането на деца.


Отбелязваме, че това изисква промяна в Кодекса на труда по отношение на чл. 333. В него трябва да залегнат няколко нови текста, които гарантират, че работник или служител, който е законов баща на дете до тригодишна възраст или съпруг на бременна жена, не може да бъде уволняван от своя работодател по досегашния ред на кодекса, а по същата процедура, която се прилага за бременните жени и майките с деца до тригодишна възраст.


ПД „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ" предложи тази идея на работна среща с парламентарната група на Коалиция „БСП – лява България", проведена на 9 февруари тази година. Тя беше приета с одобрение и се изрази готовност в Народното събрание да бъде внесено предложение за законодателна промяна в това отношение.


Призоваваме всички народни представители да подкрепят тази законодателна инициатива, защото тя е съществена крачка по пътя за справяне с демографската криза у нас. Апелираме и към разбиране от страна на българските работодатели, за които такава мярка не би довела до съществено затруднение, но е инвестиция в бъдещето на България.

20 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Избиването на мирни цивилни хора е престъпление срещу човечеството

Позиция на Политическо Движение Социалдемократи След атентата в концертната зала „Крокус сити“ край Москва, жертвите и ранените са стотици невинни граждани. Подобни зверства трябва да бъдат осъдени на

Comments


bottom of page