top of page
  • Снимка на автораПДС

Бащите и майките на малки деца да имат еднаква защита от уволнение


Политическо Движение Социалдемократи на пресконференция днес, предложи отново промяна в Кодекса на труда, чрез която бащите на деца до тригодишна възраст да получат защита от уволнение. Така, двамата родители ще имат еднаква защита и сигурност при отглеждане на своите малки деца.


Председателят на ПДС Елена Нонева отбеляза, че един от най-големите проблеми пред страната ни е демографската криза. Ето защо партията предлага да се приема по-сериозна и дълготрайна социална програма за насърчаване на раждаемостта в България, както и по-добра политика за младите семейства. Според социалдемократите, защитата на бащинството е една малка, но същевременно много важна крачка към постигането на тази цел.


От партията поясниха, че предлагат защитата на бащите да се прилага в следните случаи:

- за работник или служител, който е съпруг или живее на семейни начела с бременна жена;

- за работник или служител, който е биологичен баща на дете до тригодишна възраст и живее заедно с детето в едно домакинство, при условие, че майката не е в трудово правоотношение;

- за работник или служител, който живее на семейни начала с майка на дете до тригодишна възраст, полага грижи за него в общото домакинство, когато майката не е трудоустроена.


Припомняме, че това законодателно изменение в Кодекса на труда беше предложено от ПДС преди няколко години. Тогава то беше подкрепено от обществото, неправителсвените организации, които работят в сферата на защита на бащинството, от много политически организации и синдикатите. Предложението стигна до Тристранен съвет, където срещу него възразиха работодателските организации. Днес, Нонева призова работодателите да преосмислят тази своя позиция и в трудните времена, които предстоят за страната ни с оглед на външнополитическата криза и демографските проблеми у нас, този път да подкрепят предлаганата промяна в името на по-доброто бъдеще на България и нейните деца.


Смятаме, че закрилата, която ще получат бащите ще даде сигурност и финансова стабилност за всички млади семейства, отбеляза още Нонева.

50 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Политическо Движение Социалдемократи беше регистрирано от ЦИК след като внесе 3729 подписа на подкрепящи партията за предстоящите избори за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г. Организа

bottom of page