top of page
  • Снимка на автораПДС

Бащите и майките на малки деца да имат еднаква защита от уволнение


Политическо Движение Социалдемократи на пресконференция днес, предложи отново промяна в Кодекса на труда, чрез която бащите на деца до тригодишна възраст да получат защита от уволнение. Така, двамата родители ще имат еднаква защита и сигурност при отглеждане на своите малки деца.


Председателят на ПДС Елена Нонева отбеляза, че един от най-големите проблеми пред страната ни е демографската криза. Ето защо партията предлага да се приема по-сериозна и дълготрайна социална програма за насърчаване на раждаемостта в България, както и по-добра политика за младите семейства. Според социалдемократите, защитата на бащинството е една малка, но същевременно много важна крачка към постигането на тази цел.


От партията поясниха, че предлагат защитата на бащите да се прилага в следните случаи:

- за работник или служител, който е съпруг или живее на семейни начела с бременна жена;

- за работник или служител, който е биологичен баща на дете до тригодишна възраст и живее заедно с детето в едно домакинство, при условие, че майката не е в трудово правоотношение;

- за работник или служител, който живее на семейни начала с майка на дете до тригодишна възраст, полага грижи за него в общото домакинство, когато майката не е трудоустроена.


Припомняме, че това законодателно изменение в Кодекса на труда беше предложено от ПДС преди няколко години. Тогава то беше подкрепено от обществото, неправителсвените организации, които работят в сферата на защита на бащинството, от много политически организации и синдикатите. Предложението стигна до Тристранен съвет, където срещу него възразиха работодателските организации. Днес, Нонева призова работодателите да преосмислят тази своя позиция и в трудните времена, които предстоят за страната ни с оглед на външнополитическата криза и демографските проблеми у нас, този път да подкрепят предлаганата промяна в името на по-доброто бъдеще на България и нейните деца.


Смятаме, че закрилата, която ще получат бащите ще даде сигурност и финансова стабилност за всички млади семейства, отбеляза още Нонева.

57 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page