top of page

История

Политическо Движение Социалдемократи е българска политическа партия, регистрирана на 19 юли 2000 година. Основател и първи лидер на ПДС е Николай Камов. Под негово ръководство партията се изгражда и утвърждава като важна част от политическия живот на страната, като най-модерната организация в лявоцентристкото пространство с най-силна експертиза и като политическата формация с най-голямо младежко участие в редиците си сред партиите в левицата.

В ПДС сме водени от трите основни стълба на световното социалдемократическо семейство - свобода, справедливост, солидарност.

Свободата, като ценност, която дава право на свободно действие и волеизява, и свободен избор на всеки гражданин. Свободни обществени и пазарни отношения. Политически плурализъм.

Справедливостта, разбрана като възможност всеки да изяви своите способности и талант. Да има равен шанс за развитие. Справедливостта, така както ние я разбираме е предоставяне на равен старт чрез образованието. Справедливостта и като социална справедливост - гарантирано право на труд, образование и здравеопазване. Справедливи заплати и данъци. 

Солидарността като обществени и лични отношения, основани на хуманизма. В основата му е човешката, обществената и международната взаимопомощ.

На базата на тези принципи и всеотдайните си членове и симпатизанти, ПДС постига силен растеж като политическа организация в периода 2000-2004 година. Изграждат се местни структури във всички области и повечето общини в страната. Участва на местните избори през 2003 г. и излъчва първите си представители в местната власт. 

ПДС е една от партии, основатели на проекта "Нова левица", който беше наречен българския ПАСОК. Организацията е един от най-дейните участници в Граждански форум "Нова левица", където бяха обсъдени на експертно ниво множество въпроси на българското общество, икономика, политика.

На парламентарните избори през 2005 година, партията участва като част от "Коалиция за България".

ПДС често пъти е била партия с идеи, изпреварващи времето си. По инициатива на партията в Народното събрание беше прокарано решението, правителството да изготвя годишен доклад за състоянието и проблемите на младежта. Разработен беше свръхмодерния за времето си проект за Електронна здравна карта и електронни услуги в здравеопазването, който бе предоставен на изпълнителната власт. ПДС има множество инициативи за ускорено развитие на електронното правителство и електронните услуги в периода 2005-2009 г., за съжаление управлението на страната не прояви сериозни усилия в тази посока. През този период партията постави остро въпроса за корупцията в страната и поде още тогава борба срещу статуквото на олигархията и корупционерите в държавната власт.

През 2006 година, ПДС стана инициатор и основател на Социалдемократическия форум, под егидата на който бяха проведени множество обществени дискусии по значими за страната теми, бяха изготвени множество предложения за реформи и бяха подготвени законопроекти и законодателни промени в различни области. Форумът е идейна общност на експерти, включващи представители, както на ПДС, така и на други организации от социалдемократическата общност. В него участие са вземали експерти и анализатори, представители на целия политически и икономически спектър. Социалдемократическият форум постави на общественото внимание и бяха предприети инициативи по теми като: правата на хората с увреждания в България, защита на личните данни, предпазване от финансовите кризи, модернизация на образованието, достъп до качествено здравеопазване и ефективното разпределение на държавния бюджет за здравеопазване, реформи в пенсионната система и др.

На местните избори през 2007 година от ПДС са избрани 87 общински съветника и 57 кмета, самостоятелно и в коалиции с други партии. Този резултат постави партията като една от най-значимите политически организации на местно ниво. 

На първите за България избори за Европейски парламент, ПДС беше основен участник в Коалиция на българските социалдемократи, която издигна лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев за водач на листата. Въпреки добрият резултат в една кампания с множество съмнения за изборни машинации, малко не достигна, ПДС да бъде една от първите политически сили у нас, излъчила европейски депутати.

На парламентарните избори през 2009 г., ПДС участва самостоятелно. Същата година първият лидер на партията Николай Камов се оттегля от активна политическа дейност. 

Председател на партията става Лъчезар Шиков, до този момент заместник-председател и организационен секретар. Под негово ръководство, партията възвръща предишното си влияние след неуспеха на изборите през 2009 година. Партията участва на местните избори през 2011 година и затвърждава позициите си в местната власт. 

През 2014 г. председател на ПДС става Елена Нонева, след оттеглянето на Лъчезар Шиков от лидерското място в партията. За над седем години като председател на ПДС, Елена Нонева и екипът й, успяват да преведат партията през няколко трудни периода и да я изведат от организация с представители в местната власт до парламентарно представена политическа сила. 

След парламентарните избори през 2014 г., ПДС участва като коалиционен партньор във втората по изборни резултати коалиция. 

На местните избори през 2015 г., ПДС, самостоятелно и в коалиции, са подкрепени от близо 40 хиляди избиратели. Това дава на партията представителност чрез кметове и общински съветници в редица общини в страната. 

За периода от 2014 г. бяха иницирани множество законодателни промени. Повдигнати на общественото внимание и внесени в институциите десетки проекти за реформи и политики в различни области. Възстановена бе работата на Социалдемократическия форум, като под егидата на ПДС се проведоха множество обществени дискусии по важни за страната проблеми. Част най-значимите инициативи са: законопроект за защита на бащите на деца до тригодишна възраст от уволнение; проект за превенция на насилието сред младежите; защита от опитите за посегателства върху втория стълб на пенсионното осигуряване; законопроект за въвеждане на обществен труд като алтернатива на заплащане при административни наказания; защита на клас прослужено време от опитите да бъде отнет на работещите хора; предложение за спасяване на общинските болници; законодателни предложения за защита на подрастващите от неприемлив език и агресия във филми, излъчвани от детски телевизионни канали; политика за насърчаване на младите български семейства.

През 2018 г., ПДС инициира проекта "Справедлива България", чиято цел беше обединението на българските социалдемократически партии, за да създадат трайно партньрство и да реализират заедно своите идеи. ПДС продължава да води открит и ползотворен диалог с всички социалдемократи в страната.

ПДС застана зад кандидатурата на ген. Румен Радев за президент преди първия и преди втория негов мандат и работи в две свои кампании в негова подкрепа.

На парламентарните избори през ноември 2021 г., ПДС участва в Коалиция "Продължаваме промяната", която беше подкрепена от най-много български избиратели. За няколко месеца партньорите ни започнаха да провеждат политика, която е в разрез с нашите принципи във вътрешнополитически и външнополитически план. На хартия остана и нашият пакет от законопроекти, който трябваше да намери реализация. Това наложи да се разделим с "Продължаваме промяната" и да продължим напред, отстоявайки нашите принципи, на които не сме изневерили за 22 години от създаването си. 

Намерихме съмишленици и създадохме Коалиция "Справедлива България" в която ще участваме на изборите за 48-мо Народно събрание. "Справедлива България" разглеждаме като дългосрочен проект, който да обедини всички честни хора.

Лидерите на ПДС през годините

ELENA NONEVA.jpg

Елена Нонева

Председател на ПДС от 2014 г.

Shikov_edited.jpg

Лъчезар Шиков

Председател на ПДС - 2009-2014 г.

NKamov_edited.jpg

Николай Камов

Основател и Председател на ПДС - 2000-2009 г.

bottom of page